Нові лінійні схеми метро Києва

Продовжуємо робити метро кращим та зручним. Слідом за загальною схемою ми взялися за дизайн усіх лінійних схем
у вагонах.

Агенти змін

--

Головна задача цієї схеми — допомогти із визначенням кількості проміжних станцій до необхідної та зорієнтуватись, коли виходити.

Схеми усіх ліній

Завантажити PDF (дзеркало)

Робити її було у три рази легше, тому що на кожній схемі лінія одна. Але й у три рази складніше, тому що у нас цілий «зоопарк» вагонів із різними панелями над дверями.

Розміри

Нова схема вдвічі більша за попередню. Завдяки багаторазовим приміркам тестових схем ми з’ясували, що розмір 120 см найбільш прийнятний. Це дозволяє без проблем розмістити схему у різних вагонах та зробити шрифт максимально великим.

Нова та стара лінійні схеми

Текст

На відміну від старих схем текст тепер розташований горизонтально. Це спрошує читання написів та, сподіваємось, зменшить кількість травм шиї:) Навколо тексту тепер більше простору, тому назви станцій не злипаються у суцільну масу.

Порівняння розмірів тексту

Пересадки метро

Більшість поїздок у метро пов’язані із пересадками між лініями. Тому ми вирішили їх особливо виділити: лінії перетинають схему практично повністю та створюють візуальний якір. Окрім цього, пересадки на лінійній схемі схожі на пересадки на загальній за рахунок використання «гантельок».

Пересадки між лініями

Пересадки на інший транспорт

Окремим інформаційним шаром тепер з’явились пересадки на інший швидкісний транспорт — міську електричку та швидкісний трамвай. Також ми перенесли із загальної схеми основні залізничні та автовокзали: Цетральний, Південний та Дарницький залічничні вокзали, залізничну станцію Святошин, Центральний автовокзал, автостанції Київ та Видубичі. Також додали транспорт, який прямує в аеропорти.

Пересадки на інший транспорт

Культурний шар

Мабуть, найпомітніша відмінність від попередньої схеми та подібних схем із інших метрополітенів — ми показали визначні об’єкти, які розташовані поблизу станцій метро. Всередині команди ми жартома називаємо це «культурний шар». Це не перелік пам’яток чи туристичних атракцій — це просто набір візуальних орієнтирів, які допоможуть асоціативно звя’зати станцію із впізнаваними об’ктами.

Пам’ятки біля станцій

Ми розуміємо, що вибір візуального орієнтира для станцій — питання спірне. Але це поки що лише бета-версія, і кожен може висловитися з приводу того, які орієнтири більш доречні на схемах. Зауважте, ми не прагнемо знайти орієнтир для кожної станції, у цьому мало сенсу. Якщо ви маєте, що запропонувати з цього приводу, зробіть це тут, будь ласка.

Розташування схем у вагонах

Зараз майже всі схеми надруковані на прозорій плівці та наклеєні на скло. Тому їх доволі складно помітити, а коли потяг знаходиться не в тунелі, то неможливо щось прочитати.

Ми послідовно захищаємо одну просту істину: вікна — щоб крізь них дивитися, тому на них не потрібно взагалі нічого клеїти, тим більше, що це вкрай важко прочитати. Тому ми розташували лінійні схеми над дверима — так вони доступні більшій кількості пасажирів. До того ж, нещодавно усі площини над дверима звільнили від реклами, тому ніяких проблем із їхнім використанням немає.

Схеми будуть розташовані над дверями

Намалював — треба тестувати

У якості будь-якого дизайн-проекту, який не призначений
для екрану, не можна бути вневненим доки бачиш його тільки
на екрані. Будь-які гіпотези та рішення повинні пройти тестування. Ми друкували кожну версію, розвішували на стінах Часописа та обговорювали їх, а вже потім приміряли усі варіанти у вагонах. Тільки завдяки тестам ми визначили оптимальні розміри самих схем і тексту на них.

1. Різні варіанти на стіні у Часописі. 2. Тестування у вагонах. 3.Купа схем різних версій.

Спочатку здається: якщо зробити схеми якомога більшого розміру, всім буде добре. Але тестування великих варіантів у вагонах показало, що надто великі схеми теж некомфортно читати, як і надто маленькі.

Ідеальне майбутнє

Багато хто скаже, що треба було зробити інтерактивні схеми або повісити екрани. І будете праві. Наприклад, у Стамбулі або Москві встановлені світлодіодні схеми, де діоди відображають положення поїздів на лінії. А в Лондоні у нових потягах встановлюють повноцінні екрани для відображення лінійної схеми із позначеним на ній поїздом та іншою актуальною інформацією для пасажирів. Проте є одне «але» — гроші. Поки київське метро підприємство небагате, звичайні статичні схеми вирішують більшість задач пасажирів, при цьому у рази дешевші.

Лінійна схема у метро Стамбула

--

--

Агенти змін

Робимо зрозумілий, корисний та доступний простір. http://a3.kyiv.ua